In verband met Hemelvaartsdag, kunnen de levertijden die je van ons gewend bent afwijken. Bekijk de levertijden.

Usp icon

Kopen op rekening voor zakelijke klanten

Usp icon

Professioneel advies, 20+ jaar ervaring

Usp icon

Gratis verzending

Digitale portofoon, de voordelen

Digitale portofoon, de voordelen

Digitale portofoon, de voordelen

Veel bedrijven zijn overgestapt van analoge naar digitale portofoons. Maar minstens net zoveel bedrijven hebben vragen over deze migratie. Wat zijn de beperkingen van analoge portofoons? Is het mogelijk om een digitale portofoon in gebruik te nemen naast de bestaande analoge apparatuur? En wat zijn de voordelen van een digitale portofoon ten opzichte van analoge portofoons? Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen over de migratie van analoge naar digitale portofoons.

Bekijk hier alle digitale portofoons.

Topmodellen digitale portofoon

Digitale portofoons bieden veel voordelen in vergelijking met analoge portofoons en kennen weinig beperkingen. Als specialist op portofoongebied heeft Portofoonwinkel drie topmodellen voor jou geselecteerd, waarmee je direct de kwaliteit van digitale portofoons merkt!

De beperkingen van analoge portofoons

Lange tijd waren analoge portofoons de standaard voor zowel vergunningsvrije als vergunningsplichtige portofoons. Deze techniek werkt prima, maar kent wel enige beperkingen. Zo kun je met analoge portofoons alleen gesproken berichten uitwisselen en zijn de toestellen gevoelig voor interferentie en storing. Daarnaast hebben analoge portofoons vaak beperkingen qua maximale reikwijdte. Deze beperkingen zijn te omzeilen door gebruik te maken van een repeater (steunantenne), maar bij analoge apparatuur kan er slechts 1 repeater worden ingezet. Bijkomend nadeel is dat door het inzetten van een steunantenne er maar 1 gesprekskanaal overblijft op jouw analoge portofoon om op te communiceren.

Digitale portofoon

Analoge portofoons werkten vaak prima, bij gebrek aan alternatieven. Maar de beperkingen van analoge apparatuur zorgde ervoor dat de vraag naar een portofoon zonder alle beperkingen steeds groter werd. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de digitale portofoon. Vanwege de vele voordelen van digitale portofoons is het interessant om het gebruik van deze portofoons structureel binnen jouw organisatie door te voeren. Maar eerst wat meer informatie over de werking van een digitale portofoon.

De techniek achter een digitale portofoon

Digitale portofoons werken in principe hetzelfde als een computer. Jouw spraakbericht wordt door de microfoon van jouw portofoon opgevangen en vervolgens gecodeerd naar een digitaal signaal van 0’en en 1’en. Dit digitale signaal wordt verzonden en door een of meerdere portofoons opgevangen. De ontvangende digitale portofoon zet vervolgens het digitale signaal weer om in een spraakbericht, zodat je hoort wat er gezegd is. Analoge portofoons zijn niet in staat om digitale signalen op te kunnen vangen, waardoor de kans op afluisteren afneemt.

Van analoge naar digitale portofoons

De kans is groot dat je op dit moment nog gebruik maakt van analoge portofoons. Gelukkig is het niet nodig om deze portofoons af te schrijven wanneer je overgaat op digitale apparatuur. Digitale portofoons zijn namelijk zo te configureren dat je ze naast analoge portofoons kunt gebruiken. Op deze manier stap je gefaseerd over van analoge naar digitale portofonie. Portofoonwinkel informeert je graag over de mogelijkheden om digitale portofonie stapsgewijs te introduceren in jouw bedrijfsomgeving.

De voordelen van een digitale portofoon

Digitale portofoons bieden vele voordelen ten opzichte van analoge portofoons. Het belangrijkste voordeel is de betere audiokwaliteit van digitale portofoons. Digitale portofoons hebben nauwelijks last van ruis of de kenmerkende kraak van analoge portofoons. Hierdoor verloopt de communicatie een stuk duidelijker. Een ander voordeel is dat het zendbereik van de digitale portofoons een stuk groter is dan bij analoge portofoons. Hierdoor zijn digitale portofoons in meer bedrijfsomgevingen inzetbaar. Daarnaast beschikken digitale portofoons over geavanceerde functies, zoals 'transmit-interrupt' (prioriteiten toekennen aan bepaalde portofoons), GPS-locatietracking en het uitluisteren van meerdere groepen op één kanaal. De mogelijkheden zijn zelfs uit te breiden door de portofoons te koppelen aan een telefooncentrale of een IP-netwerk. Hierdoor voer je tegenwoordig een compleet telefoongesprek via jouw portofoon of grotere afstanden overbruggen, bijvoorbeeld van Groningen tot Maastricht.

Spraak versterkt, omgevingslawaai onderdrukt

De geluidskwaliteit van een digitale portofoon is uitstekend. Dit komt mede doordat een digitale portofoon het onderscheid kan maken tussen stemgeluid en omgevingsgeluiden. Spraak wordt vervolgens versterkt en omgevingslawaai wordt onderdrukt. Hierdoor verloopt de communicatie via portofoons een stuk duidelijker.

Groepscommunicatie

Met een digitale portofoon is groepscommunicatie een stuk eenvoudiger dan met analoge portofoons. Analoge portofoons zenden namelijk altijd uit op het kanaal zoals dat bij het instellen is meegegeven. Een digitale (Motorola) portofoon is daarentegen in staat om flexibel te zijn in het te kiezen kanaal. Hierdoor kan er in een relatief klein frequentiegebied meer portofooncommunicatie plaatsvinden. Zeker in sectoren waar veel onderling contact belangrijk is, is een digitale portofoon een uitkomst. Neem contact met ons op als je meer wilt weten over communicatie in groepsverband!

Digitale portofoon en de zendmachtiging

Voor het gebruik van de meeste digitale portofoons heb je een zendmachtiging nodig. De kosten voor een zendmachtiging voor een digitale portofoon verschillen niet van een zendmachtiging voor analoge portofoons. Portofoonwinkel informeert je graag over de kosten van een dergelijke zendmachtiging. Daarnaast kunnen wij jouw portofoon volledig configureren, zodat je het toestel direct gebruikt na jouw aankoop!

Vergunningsvrije digitale portofoon

Wanneer je het maximale uit de voordelen van digitale portofoons wilt halen, adviseren wij om voor een vergunningsmodel te kiezen. Echter kunnen er verschillende redenen zijn om voor een vergunningsvrij model te gaan. Wil je dan toch genieten van de superieure audiokwaliteit van digitale portofoons, kijk dan eens naar de Kenwood TK-3701D.

Testen met digitale portofoons

We bieden jou de mogelijkheid om de hoge kwaliteit audio en het gebruiksgemak van digitale portofoons op jouw eigen locatie te ervaren. Wij stellen portofoons ter beschikking om een reikwijdtetest uit te voeren. Hierdoor kun je op eigen gelegenheid vaststellen of de door ons geadviseerde apparatuur aan jouw wensen voldoet! Wel zo prettig en volledig vrijblijvend.

Contact en advies

Heb je nog vragen over een digitale portofoon, ben je benieuwd hoe digitale portofoons passen in jouw bedrijfsstructuur of wil je een digitale portofoon testen? Neem vrijblijvend contact op met onze productspecialisten via 030-6691227 of mail naar info@portofoonwinkel.nl.