Usp icon

Kopen op rekening voor zakelijke klanten

Usp icon

Professioneel advies, 20+ jaar ervaring

Usp icon

Gratis verzending

Regelgeving Maritieme Portofoons - ATIS en SOLAS

Regelgeving Maritieme Portofoons - ATIS en SOLAS

Regelgeving Maritieme Portofoons

Voor het gebruik van diverse portofoons heb je een zendvergunning van het Agentschap Telecom nodig. Op onze informatiepagina lees je alles wat je moet weten over de zendvergunning voor portofoons op het land. Ga je varen, dan heb je in de meeste gevallen een marifoon en minimaal twee ATEX portofoons nodig. Voor het gebruik van deze apparatuur heb je ook onder andere een vergunning nodig. In deze categorie vind je al onze maritieme portofoons.

Marifoon

Vaartuigen kleiner dan 20 meter mogen gebruikmaken van draagbare marifoons, maar voor grotere vaartuigen is een vaste marifoon verplicht. Via een marifoon communiceer je met walposten, andere schepen, met het noodkanaal 16 of met Rijkswaterstaat. Heb je een marifoon aan boord, dan is het tevens verplicht om de berichten te beluisteren via VHF-kanaal 10. Wil je zelf ook berichten kunnen zenden, dan heb je een vergunning nodig. Het is verplicht om een bedieningscertificaat te hebben. Je meldt bij het Agentschap Telecom het frequentiegebruik van de marifoon en overige zendapparatuur en tot slot programmeer je de gekregen identificatiecodes (ATIS-codes) in jouw marifoon/portofoons. Je ontvangt pas een ATIS-code wanneer je een schip hebt en minstens het basiscertificaat marifonie hebt gehaald. Gebruik je een portofoon ook aan land, vergeet dan niet hiervoor ook een vergunning aan te vragen. Bekijk het volledige stappenplan van het Agentschap Telecom om te zien welke acties je nog moet ondernemen.

Bekijk hier alle marifoons.

guide_handfunk.jpg

Maritieme portofoon

Volgens de SOLAS wetgeving (Safety Of Life At Sea) dien je afhankelijk van de lengte van het schip ook minimaal twee draagbare ATEX portofoons aan boord te hebben. Zo kunnen onder andere brandweerlieden of BHV-medewerkers veilig met elkaar communiceren. Wanneer portofoons over een ATEX certificaat beschikken, zijn zij geschikt voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen. ATEX portofoons zullen niet voor ontstekingen in deze omgevingen zorgen, wat belangrijk is voor de veiligheid.

Bekijk alle maritieme ATEX portofoons