Usp icon

Kopen op rekening voor zakelijke klanten

Usp icon

Professioneel advies, 20+ jaar ervaring

Usp icon

Gratis verzending

MIMO WiFi Access Points

MIMO WiFi Access Points

SU-MIMO en MU-MIMO

Access points en andere draadloze netwerkapparaten zoals routers, smartphones en laptops, maken gebruik van de MIMO-techniek om draadloos data te verzenden en ontvangen. Vaak spreekt men over 2x2 MIMO, 3x3 MIMO en 4x4 MIMO, maar wat is het verschil tussen deze technieken? En waar moet je rekening mee houden als je een nieuw access point aanschaft? Op deze pagina vind je een korte uitleg.

Wat is MIMO?

MIMO is de afkorting van Multiple Input, Multiple Output en geeft aan hoeveel kanalen (streams) een draadloos apparaat gebruikt voor het voor het verzenden en ontvangen van WiFi. Om dit begrijpelijker te maken kunnen we een access point het beste vergelijken met een snelweg, waarbij de kanalen de rijbanen zijn. Hoe meer rijbanen, hoe sneller het verkeer doorstroomt. Dus hoe meer kanalen een access point ondersteunt, hoe hoger de snelheid van de aangesloten WiFi-apparaten op het netwerk. Een 4x4 MIMO access point heeft 4 kanalen en kan daardoor sneller data verzenden en ontvangen dan een 2x2 MIMO access point dat slechts 2 kanalen biedt. De keuze voor een 2x2 MIMO, 3x3 MIMO of 4x4 MIMO uitvoering is echter afhankelijk van de draadloze apparatuur die je gebruikt in jouw netwerk. Deze apparaten zijn onder te verdelen in 1x1, 2x2, 3x3 en 4x4 MIMO devices.

Verschillen en verbeteringen Wave 1 vs Wave 2

De 802.11ac WiFi-standaard is al een aantal jaren op de markt. In 2015 werd een nieuwe, verbeterde versie van de WiFi-standaard uitgebracht met de naam 802.11ac Wave 2. Maar wat zijn precies de verschillen ten opzichte van de eerste ‘Wave 1’ versie? Multi-User MIMO (MU-MIMO) is de belangrijkste eigenschap van Wave 2 en zorgt voor een hogere netwerkcapaciteit. Via deze techniek kan een access point namelijk meerdere mobiele apparaten tegelijk bedienen. Doordat er efficiënter gebruik wordt gemaakt van het netwerk hoeven apparaten minder lang te wachten en wordt de snelheid dus een stuk hoger. Gezien het groeiende aantal mobiele devices is MU-MIMO een waardevolle toevoeging voor zowel thuis- als kantooromgevingen. Een andere verbetering van Wave 2 ten opzichte van Wave 1 is het aantal beschikbare datastromen (spatial streams). De Wave 2 ondersteunt standaard vier gelijktijdige datastromen in plaats van drie. In combinatie met de MU-MIMO techniek betekent dit dat een Wave 2 access point vier clients gelijktijdig kan bedienen door het creëren van vier simultane verbindingen. Bij Wave 2 is de bandbreedte vergroot van 80 MHz naar 160 MHz, wat zorgt voor een verdubbeling van de theoretische doorvoersnelheid. Was deze bij Wave 1 nog ‘slechts’ 433Mbps, bij Wave 2 loopt de snelheid op naar 866Mbps.

1x1 MIMO devices

De meeste mobiele telefoons en tablets beschikken over één antenne en behoren tot de 1x1 MIMO apparaten. Deze apparaten gebruiken slechts 1 stream voor het verzenden en ontvangen van data.

2x2 MIMO devices

Tot de 2x2 MIMO apparaten behoren standaard notebooks, laptops en Chromebooks. De 2x2 MIMO apparaten beschikken over 2 antennes en kunnen via 2 streams data verzenden en ontvangen.

3x3 MIMO devices

In deze categorie vinden we high end laptops zoals de MacBook Pro en zakelijke modellen van Dell, Lenovo en HP. Deze apparaten genieten van een beduidend hogere bandbreedtecapaciteit tijdens het down- en uploaden van data. Vanzelfsprekend communiceren 3x3 MIMO devices met 3 antennes en via 3 streams.

4x4 MIMO devices

De 4x4 MIMO devices verzenden en ontvangen met 4 antennes via 4 streams. Vooral WiFi 6 devices maken over het algemeen gebruikt van 4x4 MIMO. Dit zijn razendsnelle access points, geschikt voor de nieuwste WiFi-apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan de allernieuwste smartphones.

SU-MIMO en MU-MIMO

Tegenwoordig zijn twee MIMO-varianten beschikbaar, namelijk SU-MIMO en MU-MIMO. Single User MIMO (SU-MIMO) is de oudere variant, waarbij de router of het access point meerdere parallele streams naar één apparaat stuurt. Bij SU-MIMO moet elk apparaat op zijn beurt wachten voor het verzenden en ontvangen van data. Hoe meer apparaten zich er op het netwerk verbinden, hoe langer men moet wachten. Met de komst Multi User MIMO (MU-MIMO) gaat dit een stuk sneller. Routers en access points met MU-MIMO communiceren namelijk met meerdere apparaten tegelijk, wat de WiFi-prestaties aanzienlijk verbetert. De onderstaande afbeelding illustreert dit:

2x2 MIMO, 3x3 MIMO of 4x4 MIMO?

Wanneer je de keuze moet maken tussen een 2x2 MIMO, 3x3 MIMO of 4x4 MIMO access point, dien je rekening te houden met de mobiele devices in jouw netwerk. Zijn er alleen 1x1 MIMO en 2x2 MIMO devices aanwezig (dus voornamelijk smartphones, tablets en standaard laptops), dan heeft het namelijk niet zoveel zin om een 3x3 MIMO of 4x4 MIMO access point aan te schaffen. Deze apparaten maken voor WiFi immers gebruik van 1 of 2 kanalen, waardoor een derde of vierde kanaal niets toevoegt. Zijn er echter veel 3x3 of 4x4 MIMO devices (high end laptops of computers met een externe 3x3 of 4x4 WiFi-adapter) in jouw netwerk? Dan is het wel slim om voor een 3x3 MIMO of 4x4 MIMO access point te gaan. Dit is bijvoorbeeld aan te raden in openbare omgevingen waar veel gebruikers bediend moeten worden, zoals onderwijsinstellingen, conferentiezalen of bibliotheken.

Mu-Mimo.gif

MIMO snelheden

In de onderstaande tabel kun je de snelheden van de verschillende MIMO varianten met elkaar vergelijken. Let er bij aanschaf van een dual band access point (dat werkt op 2,4GHz en 5GHz) wel op dat sommige modellen op de ene frequentie een 2x2 radio gebruiken en op de andere frequentie een 3x3 radio. Bij budgetmodellen wordt bijvoorbeeld vaak gekozen voor een 2x2 radio op 2,4GHz en een 3x3 radio op 5GHz. Ook voor 4x4 access points geldt dat het aantal radio's op 2,4GHz lager kan zijn dan op 5GHz.

WiFi-standaard en frequentie

1x1 MIMO

2x2 MIMO

3x3 MIMO

4x4 MIMO

WiFi 4 (11n; 2,4GHz of 5GHz)

150 Mbps

300 Mbps

450 Mbps

600 Mbps

WiFi 5 (11ac; 5GHz)

n.v.t.

867 Mbps

1300 Mbps

1733 Mbps

WiFi 6 (11ax; 2,4GHz of 5GHz)

n.v.t

574 en 1200 Mbps

n.v.t.

1148 en 2400 Mbps

Meer informatie

Heb je advies nodig over het juiste access point voor jouw situatie? Wij helpen je graag bij het maken van jouw keuze. Neem voor meer informatie en advies op maat contact op via 030 669 1221 of stuur een e-mail naar info@wifishop.nl.