Usp icon

Kopen op rekening voor zakelijke klanten

Usp icon

Professioneel advies, 20+ jaar ervaring

Usp icon

Gratis verzending

Welke SFP-module heb ik nodig?

Welke SFP-module heb ik nodig?

In kleinere netwerkopstellingen zijn UTP-kabels een prima keuze om netwerkapparatuur te verbinden. Wanneer je echter afstanden van meer dan 100 meter wilt overbruggen, zijn UTP-kabels minder geschikt. In dat geval is het beter om over te stappen naar een glasvezelverbinding. Hiervoor heb je een switch nodig met een SFP-poort voor glasvezel, zodat je twee of meerdere switches over grotere afstand met elkaar kan verbinden. Glasvezelkabels kunnen door de vele verschillende types echter niet direct op een SFP-poort worden aangesloten. Dit kan alleen met behulp van een SFP-module (ook wel GBIC-module genoemd).

Verschillende soorten SFP-modules

Er zijn veel verschillende soorten SFP-modules verkrijgbaar, maar welke SFP-module heb je nodig? Dit is afhankelijk van diverse factoren. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met de aansluitingen van jouw switch, het type glasvezelkabel, de gewenste snelheid en de te overbruggen afstand. De volgende vragen kunnen je helpen bij het maken van je keuze:

SFP-module checklist

 • Is de switch voorzien van SFP of SFP+ poorten?
 • Wat is de gewenste overdrachtssnelheid?
 • Welke afstand moet er overbrugd worden?
 • Ga je een multimode of singlemode kabel gebruiken?
 • Zitten er LC- of SC-connectoren op de glasvezelkabel?
 • Is de SFP-module compatibel met jouw switch?

SFP en SFP+

De meest gangbare glasvezelmodules zijn de SFP en SFP+ varianten. Het verschil tussen deze twee zit in de overdrachtssnelheid: standaard SFP ondersteunt een dataoverdracht van 1GB, terwijl dit 10GB is bij SFP+. Er zijn zelfs nieuwere SFP-standaarden (QSFP, QSFP+ en QSFP28) met snelheden tot 25GB, 40GB of zelfs 100GB. De meeste glasvezelswitches zijn uitgerust met SFP of SFP+ poorten.

Singlemode en multimode

Naast SFP en SFP+ wordt onderscheid gemaakt tussen multimode en singlemode SFP-modules. Om een keuze te kunnen maken is het belangrijk om te weten of je een singlemode of multimode glasvezelkabel gaat gebruiken. Singlemode kabels kunnen een veel grotere afstand overbruggen dan multimode kabels en bieden vrijwel oneindige bandbreedte. Voor kortere afstanden zijn multimode kabels een kostenefficiëntere oplossing, maar vanwege de beperkte bandbreedte bij multimode, zijn singlemode kabels aan te bevelen bij afstanden vanaf 550 meter. Zijn er al glasvezelkabels aanwezig, dan kun je aan de kleur en opdruk (bijv. OS1 en OM1) zien om wat voor kabel het gaat. Om gemakkelijk onderscheid te kunnen maken tussen singlemode- en multimode-vezels, is de buitenmantel van singlemode geel van kleur, terwijl multimode blauw of oranje is.

singlemode.png

Kenmerken singlemode glasvezel

 • Kleine kerndiameter
 • Er kan één lichtstraal door de kabel
 • Toegepast bij lange afstanden
 • Hogere snelheden, maximale bandbreedte
 • Varianten: OS1 en OS2
multimode.png

Kenmerken multimode glasvezel

 • Grote kerndiameter
 • Er kunnen meerdere lichtstralen door de kabel
 • Toegepast bij relatief korte afstanden
 • Lagere snelheden dan singlemode
 • Varianten: OM1, OM2, OM3, OM4 en OM5

Glasvezelkabels en connectoren

Bij glasvezelkabels heb je ook te maken met verschillende connectoren, waarvan de SC-connector en de LC-connector de meest voorkomende zijn. Je kunt kiezen voor een kant-en-klare kabel of zelf een kabel samenstellen met de gewenste connector.

SC connector

SC_connector.png

LC connector

LC_connector.png

De SC-connector is de klassieke connector voor glasvezel patchkabels en wordt vooral toegepast bij telecom- en datacom-applicaties, waaronder point-to-point-verbindingen. SC-connectoren zijn het meest gebruikelijk om verbindingen te maken tussen netwerkapparatuur.

De LC-connector wordt vaak gezien als de moderne vervanger van de SC-connector. Ga je een nieuw netwerk aanleggen, dan kun je het beste kiezen voor LC. Deze connector is een stuk kleiner en wordt veel gebruikt in datacom applicaties en veeleisende omgevingen. De compactheid is namelijk ideaal voor racks met veel bekabeling.

Compatibiliteit

SFP-modules zijn niet standaard geschikt voor iedere switch. De meeste modules zijn namelijk gecodeerd voor een specifiek merk of model en alleen daarmee te combineren. Controleer dus altijd van tevoren of de SFP-module compatibel is met jouw type switch. Daarnaast zijn er ook equivalenten verkrijgbaar met dezelfde kwaliteit en codering als de originele modules, maar tegen een veel lagere prijs.

Meer informatie over glasvezel internet en hardware?

Ben je op zoek naar meer informatie over hardware die geschikt is voor glasvezel internet of wil je professioneel advies over jouw specifieke situatie? Neem dan vrijblijvend contact op met onze productspecialisten via telefoonnummer 030 669 1222stuur een e-mail naar info@routershop.nl of vul onderstaand contactformulier in.