Usp icon

Kopen op rekening voor zakelijke klanten

Usp icon

Professioneel advies, 20+ jaar ervaring

Usp icon

Gratis verzending

Netwerkkabel maken

Netwerkkabel maken

Wil je zelf een netwerkkabel maken / knijpen of een netwerkkabel verlengen? Op deze pagina leggen wij uit hoe dit moet en welke onderdelen je hiervoor nodig hebt. Lees alles over de netwerkkabel kleurcode en het gebruik van een UTP krimptang voor de RJ-45 connectoren.

Kant-en-klare netwerkkabels of UTP-kabels op rol vind je in onze categorie UTP netwerkkabels. De meest gebruikte CAT5e Kabels en CAT6a kabels zijn bij ons doorgaans uit voorraad leverbaar.

Netwerkkabel kleurcode

Netwerkkabels zijn er in verschillende standaarden. De meest voorkomende varianten zijn CAT6a en CAT5e. CAT5e netwerkkabels ondersteunen een maximale snelheid aan van 1000 Mbps (1 Gigabit), bij een CAT6e kabel is deze snelheid 10.000 Mbps (10 Gigabit). Zowel CAT5e en CAT6a kabels beschikken over 8 aders en worden volgens hetzelfde kleurenschema aangesloten.

  1. Oranje - Wit
  2. Oranje
  3. Groen - Wit
  4. Blauw
  5. Blauw - Wit
  6. Groen
  7. Bruin - Wit
  8. Bruin

RJ-45 stekker monteren

Zoals je op de afbeelding kunt zien, is een netwerkkabel maken of verlengen een fluitje van een cent. Nadat je de kleuren op de juiste volgorde hebt gebracht, verbind je met behulp van een RJ-45 Krimptang de kabel met de RJ-45 plug. In de RJ-45 plug zitten kleine tandjes die door de mantel van de 8 aders heen drukken zodat je deze niet van te voren hoeft te strippen.

Steek de 8 aders op de juiste volgorde in de RJ-45 connector, leg vervolgens de connector in de krimptang en knijp deze dicht. Als alles goed is gegaan, is de kabel hierna klaar voor gebruik.

rj-45-montage.jpg
190-429_krimptang_met_ratel_500x375.jpg

UTP kabel testen

De meest eenvoudige manier om de netwerkkabel te testen is om deze aan te sluiten tussen je computer en een router, switch of modem. Wanneer je echter meerdere netwerkkabels wilt maken en je de te gebruiken apparatuur nog niet hebt, dan is het aan te raden om een LAN kabeltester aan te schaffen.

UTP Kabel met harde of zachte kern icm een LSA wandcontactdoos

Wanneer je gebruik maakt van een wandcontactdoos met LSA strook dan dien je er rekening mee te houden dat in dit geval alleen UTP kabels met harde kern kunnen worden gebruikt. Wanneer je een LSA strook hebt en met een LSA punchdown tool een UTP kabel met zachte kern bevestigt, geeft dit vaak problemen met de snelheid op de kabel. Vaak komt het door het slechte contact van de zachte kern en valt hierdoor de snelheid terug tot 10 Mbps. Om 1 Gbps of 10 Gbps te halen raden wij je aan om een UTP kabel met harde kern te gebruiken in combinatie met een LSA wandcontactdoos.

lsa-wandcontactdoos.jpg

Meer info en advies op maat

Wil je meer informatie of ontvang je graag advies op maat over netwerkkabels? Neem dan contact op met onze productspecialisten en bespreek de omgeving en doeleinden waarvoor je de kabels wilt gebruiken. Bel of whatsapp naar 030 669 1222 of stuur een e-mail naar info@routershop.nl. Wij helpen je graag met het vinden van een passende oplossing.