Usp icon

Kopen op rekening voor zakelijke klanten

Usp icon

Professioneel advies, 20+ jaar ervaring

Usp icon

Gratis verzending

Wat is een firewall?

Wat is een firewall?

Waarom heb ik een firewall nodig?

De thuisgebruiker ziet een firewall waarschijnlijk als ‘het irritante programma dat steeds om updates vraagt, pop-ups geeft en adviseert om bepaalde programma’s niet uit te voeren’. De zakelijke gebruiker daarentegen zal een firewall identificeren als het belangrijkste en betrouwbaarste stukje hardware van het zakelijke computernetwerk, althans, dat zou zo moeten zijn. De firewall is namelijk het hart van een kantoor vol met computers en andere netwerkapparatuur. Zonder een degelijke firewall wordt de deur wagenwijd opengezet voor gevaren van buitenaf zoals virussen, hackers, spam en inbrekers. Een firewall is dus erg belangrijk voor bedrijven om hun intellectuele eigendommen te beschermen. Firewallshop is er heilig van overtuigd dat in elk zakelijk netwerk een firewall essentieel is. Met een hardwarematige firewall beveilig je namelijk de gateway van het netwerk en wordt al het inkomende en uitgaande verkeer gecontroleerd op virussen, spyware, intrusions en spam. Een firewall op de gateway scant namelijk alle losse pakketjes met stateful packet inspection (SPI) of deep package inspection (DPI). Door deze methode is de kans op besmetting minimaal en houd je jouw netwerk ook nog eens snel en schoon! Naast het scannen op virussen, spyware en inbraakbeveiliging doet een firewall nog veel meer. Met een firewall anno nu heb je betrouwbare hardware in huis die meer doet dan alleen de gateway beveiligen. Je kunt jouw gehele netwerk beheren zoals je dat zelf wilt. Je kunt meestal op een gebruiksvriendelijke manier controle hebben over het netwerk en door middel van talloze manieren alle gebruikers beveiligen en tegelijkertijd de doorvoersnelheden waarborgen.

Wat is een firewall?

Elke internet- of computergebruiker heeft er vast wel eens van gehoord of mee te maken gehad: de firewall. Deze ‘brandmuur' die is ingebouwd in bijvoorbeeld een Windows computer of een router, probeert jouw netwerk en computer vrij te houden van o.a. virussen en spyware.

Firewall kiezen

Een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een firewall is het aantal gebruikers. Daarmee wordt bedoeld hoeveel mensen er op het bedrijfsnetwerk actief zijn. Daarnaast moet je een keuze maken uit een standaard firewall of een UTM firewall.

Wat is een UTM firewall?

UTM staat voor Unified Threat Management, wat inhoudt dat jouw apparaat meerdere beveiligingsfuncties tegelijkertijd kan uitvoeren. Denk hierbij aan anti-virus, anti-spyware, anti-spam, content filtering, intrusion preventie en detectie. Kort gezegd, met een UTM firewall heb je veel meer mogelijkheden om jouw netwerk te beveiligen door bijvoorbeeld bepaalde URL’s of applicaties te blokkeren, maar ook ben je beter beschermd tegen schadelijke bestanden van buitenaf. UTM firewalls worden voornamelijk ingezet in kantooromgevingen, scholen en overheidsinstellingen, waar een 100% veilig netwerk essentieel is.

Wat kan een firewall nog meer?

  • Het managen van bandbreedte per gebruiker
  • Het blokkeren van groepen websites
  • Internetgebruik reguleren
  • Computers forceren gebruik te maken van een virusscanner
  • Dataverkeer monitoren
  • Op applicatieniveau zien wat individuele gebruikers doen
  • Schema’s, roosters en groepen maken en daar acties op uitvoeren

Waar wordt een firewall geplaatst?

Een firewall kan op verschillende plekken geplaatst worden. Wij raden je aan om in een normale netwerk infrastructuur de firewall te plaatsen bij de Gateway, direct achter de breedbandmodem. Een firewall kan namelijk ook gewoon als router fungeren en is dus multifunctioneel. Een firewall scant namelijk alle pakketjes die door het apparaat heen geleid worden. Als een firewall direct achter het modem staat, zal al het verkeer door de firewall naar het netwerk moeten.

Hardware of software firewall?

Bijna elke computer heeft een softwarematige firewall aan boord. Deze firewall controleert al het verkeer dat in en uit de computer gaat en controleert deze op gevaren. Firewallshop.nl is gespecialiseerd in hardwarematige firewalls. Een hardware firewall beveiligt namelijk niet alleen diezelfde computer met een software firewall en een virusscanner, maar ook alle andere computers in het netwerk. Een hardwarematige firewall wordt achter een modem geplaatst en deze zal ook als router fungeren. De firewall zal de complete deur naar het internet beveiligen. Dit is met stipt de beste manier om een individuele computer en een compleet netwerk met servers, opslagservers en overige componenten virusvrij te houden. Een softwarematige firewall zien wij als een extra laagje beveiliging. Echter zitten er veel haken en ogen aan het gebruik van enkel virusscanners en firewallsoftware op de computer. De gebruikers vinden dit meestal een irritant programma dat steeds meldingen geeft of om updates vraagt. Een hardwarematige firewall is niet zomaar uit te zetten voor gemiddelde netwerkgebruikers. Het apparaat wordt geplaatst in het netwerk en staat onder beheer bij een netwerkbeheerder. Deze stelt hem in en de firewall controleert elk inkomend pakketje op onder andere virussen, spyware en andere kwaadwillende acties vanaf het internet. Een firewall wordt vaak automatisch voorzien van nieuwe beveiligingsdefinities waardoor je altijd verzekerd bent van maximale beveiliging.

Wat Firewallshop voor je betekent

Firewallshop biedt firewalls aan voor kleine, middelgrote en grootzakelijke netwerkomgevingen. Wij denken met je mee en voorzien je van een passende oplossing en leveren de producten tegen scherpe prijzen. Naast de firewall-lijnen van gerenommeerde merken als Cisco, Juniper, Dell Sonicwall en ZyXEL USG bieden wij ook VPN, Data en e-Mail security aan van deze merken. Neem nu direct contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan!