Home - Product informatie - Portofoon met vergunning - Regelgeving Maritieme Portofoons: ATIS en SOLAS

Heeft u vragen?


Neem contact met ons op

030 669 1227

Start een chatgesprek


Regelgeving Maritieme Portofoons: ATIS en SOLAS

Voor het gebruik van diverse portofoons heeft u een zendvergunning van het Agentschap Telecom nodig. Op onze informatiepagina leest u alles wat u moet weten over de zendvergunning voor portofoons op het land. Gaat u varen, dan heeft u in de meeste gevallen een marifoon en minimaal twee ATEX portofoons nodig. Voor het gebruik van deze apparatuur heeft u ook onder andere een vergunning nodig.
 

Marifoon

Vaartuigen kleiner dan 20 meter mogen gebruikmaken van draagbare marifoons, maar voor grotere vaartuigen is een vaste marifoon verplicht. Via een marifoon communiceert u met walposten, andere schepen, met het noodkanaal 16 of met Rijkswaterstaat. Heeft u een marifoon aan boord, dan is het tevens verplicht om de berichten te beluisteren via VHF-kanaal 10. Wilt u zelf ook berichten kunnen zenden, dan heeft u een vergunning nodig.
 
U dient te beschikken over een bedieningscertificaat, u meldt bij het Agentschap Telecom het frequentiegebruik van de marifoon en overige zendapparatuur en tot slot programmeert u de gekregen identificatiecodes (ATIS-codes) in uw marifoon/portofoons. U ontvangt pas een ATIS-code wanneer u een schip heeft en minstens het basiscertificaat marifonie heeft gehaald. Gebruikt u een portofoon tevens aan land, vergeet dan niet hiervoor ook een vergunning aan te vragen. Bekijk het volledige stappenplan van het Agentschap Telecom om te zien welke acties u nog moet ondernemen.

Bekijk al onze marifoons
 

Maritieme portofoon

Volgens de SOLAS wetgeving (Safety Of Life At Sea) dient u afhankelijk van de lengte van het schip ook minimaal twee draagbare ATEX portofoons aan boord te hebben. Zo kunnen onder andere brandweer-
lieden of BHV-medewerkers veilig met elkaar communiceren. Wanneer portofoons over een ATEX certificaat beschikken, zijn zij geschikt voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen. ATEX portofoons zullen niet voor ontstekingen in deze omgevingen zorgen, wat belangrijk is voor de veiligheid.


Bekijk al onze maritieme ATEX portofoons
Motorola DP4401 ATEX 2-pack
Motorola DP4401 ATEX 2-pack
     
  
10.4 Fire-fighter's communication For ships constructed on or after 1 July 2014, a minimum of two two-way portable radiotelephone apparatus for each fire party for fire-fighter's communication shall be carried on board. Those two-way portable radiotelephone apparatus shall be of an explosion-proof type or intrinsically safe. Ships constructed before 1 July 2014 shall comply with the requirements of this paragraph not later than the first survey after 1 July 2018.

Meer informatie of hulp nodig?

Heeft u nog vragen over de regelgevingen of wilt u een specialist spreken? Neem dan telefonisch contact op via 030 669 1227, stuur een e-mail naar info@portofoonwinkel.nl of vul onderstaand contactformulier in.
 

Neem contact met ons op

Stuur een email naar   info@portofoonwinkel.nl  Of gebruik onderstaand formulier

Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie