Home - Product informatie - Portofoons Algemeen - Woordenboek

Heeft u vragen?


Neem contact met ons op

030 669 1227

Start een chatgesprek


Portofoon woordenboek

5-toon code: De 5-toon code is een toontechniek waarmee vergunningsportofoons selectief kunnen worden opgeroepen. Een portofoon of mobilofoon laat het ontvangen audio signaal pas door als er een reeks van 5 geluidstonen gedetecteerd wordt die overeenkomt met een van de toonreeksen die in de portofoon of mobilofoon opgeslagen zijn. Zodoende kunnen portofoons die op dezelfde frequentie zenden, maar geen of een afwijkende 5-tooncode gebruiken, worden uitgesloten. De 5 toon code wordt met name in grotere groepen (50+ portofoons) toegepast. De 5-toon code wordt vaak afgekort tot SEL5 of "toonslot".

Alleen Werker functie: (Lone Worker) Dit is een veiligheidsoptie op professionele portofoons voor gebruikers die een veiligheidsrisico lopen. Hierbij kan worden gedacht aan beveiligingsmensen of gebruikers in de bouw die regelmatig alleen op gevaarlijke locaties werkzaamheden moeten verrichten. De Alleen Werker functie houdt in dat de gebruiker regelmatig een toets op de portofoon dient in te drukken om hiermee te bevestigen dat alles naar wens verloopt. Deze bevestigingstoon komt binnen bij 1 of meerdere andere portofoons. Indien deze status niet langer verzonden wordt, zal de portofoon automatisch een noodoproep doen. Een veelgebruikte portofoon die over deze functie beschikt is de Kenwood TK3360 portofoon.

ATEX: ATEX staat voor ATmospheres EXplosive. De ATEX-richtlijn is van toepassing op alle plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen. De richtlijn vindt zijn oorsprong op 1 maart 1996 en heeft een breed werkingsgebied. De richtlijn omvat naast gasexplosie- ook stofexplosiegevaar. Peltor biedt gehoorbeschermers en headsets aan die voldoen aan de ATEX-richtlijn. Zo is de gebruiker verzekerd van optimale (gehoor)bescherming in een omgeving met explosiegevaar. Tevens zijn er van Motorola én Kenwood portofoons beschikbaar die voldoen aan de ATEX richtlijnen. Omgevingen waar ATEX portofoons veelvuldig worden toegepast zijn de Petrochemische industie, het havengebied, graansilo's en boorplatformen. Klik hier voor de ATEX portofoons.

Audio encryptie: Deze functie versleutelt de audio aan de zenderzijde en het bericht zal aan de ontvangstzijde weer gedecodeerd moeten worden zodat de communicatie niet afluisterbaar is door andere partijen. Audio encryptie wordt in de beveiligingswereld, bij overheidsinstanties en defensie regelmatig toegepast.

Babyfoon functie:
Deze functie zit op sommige portofoons en biedt uitluistermogelijkheden aan vanaf het kind / de kinderkamer naar u toe. Op het moment dat er voldoende geluid in de microfoon komt, slaat de portofoon aan en hoort u wat er in de ruimte gebeurt. Vervolgens kunt u in actie komen. Een veelgebruikte portofoonset met babyfoonfunctie is de Cobra MT975C portofoonset.

CTCSS: Aan elk kanaal kunnen tooncodes (CTCSS = Continuous Tone Coded Squelce System) worden toegekend om ongewenste gebruikers en berichten uit te sluiten. Alleen berichten die met dezelfde CTCSS code worden verzonden, zullen op de portofoon worden weergegeven.

Digitale portofoons: Tot voor kort waren alle portofoons analoog. Echter zijn digitale portofoons in opkomst. Voorbeelden van digitale systemen zijn de Kenwood Nexedge en Motorola DMR portofoons. Digitale portofoons zijn niet per definitie beter of sneller dan analoge portofoons, maar bieden vaak wel meer functionaliteiten. Zo kan iedere portofoon een eigen identiteit aannemen, is de communicatie (in 0en en 1en) niet afluisterbaar en is het mogelijk om naast spraak ook tekst of data mee te zenden. Hierbij kunt u denken aan SMS berichten en/of GPS coördinaten. Het signaal van digitale portofoons gedraagt zich daarentegen wel weer heel anders dan analoge portofoons.

Klik hier om naar de Motorola digitale portofoons te gaan
Klik hier om naar de Kenwood digitale portofoons te gaan

Een veldtest op lokatie is essentieel om tot een passende productoplossing te kunnen komen.
Neemt u voor meer informatie over de digitale portofoons gerust contact met ons op.

Draagstijl:
Een portofoon headset kan vaak op verschillende manieren worden gedragen. Afhankelijk van uw voorkeuren kunt u een bepaald model headset selecteren.

- Hoofdband De hoofdband is de meest bekende traditionele draagstijl voor een headset. De band over het hoofd geeft veel stabiliteit en kan zowel op mono als duo headsets worden toegepast.

- Oorhaakje Het oorhaakje is de meest subtiele draagstijl. De headsets worden steeds kleiner en lichter en kunnen door middel van een haakje op 1 oor worden gedragen. U kunt uiteraard bepalen of u het haakje op het linker- of rechteroor wenst te dragen.

- Nekband De nekband is een comfortabele draagstijl bij intensief / lang gebruik van een headset. Ook mensen met een flinke bos haar kunnen baat hebben bij deze draagstijl. Door middel van een band in de nek kan de headset met geluid op 1 of 2 oren worden gedragen.

- Oordopje Een oordopje wordt over of in het oor gedragen en is leverbaar in mono en duo variant.

Foam: Materiaal waaruit de meeste oorkussens van portofoon headsets bestaan. Soms ook wel schuimrubber genoemd.

Headset: Een headset is een hoofdtelefoon met een microfoon eraan vast. Er zijn headsets als accessoire verkrijgbaar bij diverse portofoons.

Hufterproof: Dit houdt in dat de betreffende portofoon bestand is tegen hardhandig / grof gebruik. Harde stoten of een val van een trap is bij portofoons met dit kenmerk geen probleem. De portofoon is hierop gebouwd en is dus bijzonder degelijk en robuust.

IP57 / waterbestendigheid van portofoons: Wellicht was u de "IP" certificering al ergens tegengekomen bij portofoons. Deze standaard houdt in dat de portofoon in ieder geval bestand is tegen spatwater, regenval en andere blootstellingen aan vocht. Dit houdt echter niet in dat de portofoon volledig waterdicht is. De betere portofoons van Kenwood en Motorola beschikken standaard over deze normering. Er zijn ook waterdichte portofoons (IP67) leverbaar, maar deze zijn stevig aan de prijs.

JIS 2 & JIS 4 waterproof: Deze standaarden houden in dat de portofoon in ieder geval bestand is tegen spatwater, regenval en andere blootstellingen aan vocht. Dit houdt echter niet in dat de portofoon waterdicht is, maar dat deze wel tegen een flinke hoeveelheid spatwater moet kunnen.

Kanaal scanfunctie: Deze functie is programmeerbaar om al uw frequenties, of een gedeelte ervan te kunnen scannen op spraak of oproepen.

Licentievrij: Vanuit de overheid is de 446 frequentieband vrijgegeven voor gebruik voor iedereen. Het betreft de volgende frequenties :

Kanaal 1 : 446.00625 MHz Kanaal 2 : 446.01875 MHz Kanaal 3 : 446.03125 MHz Kanaal 4 : 446.04375 MHz
Kanaal 5 : 446.05625 MHz Kanaal 6 : 446.06875 MHz Kanaal 7 : 446.08125 MHz Kanaal 8 : 446.09375 MHz

Alle vergunningsvrije portofoons communiceren op deze kanalen. Hierdoor zijn portofoons van verschillende merken ook redelijk makkelijk op elkaar af te stemmen. U kunt het aantal portofoons onbeperkt uitbreiden zolang deze staan afgesteld op hetzelfde kanaal. Tevens is het mogelijk om iedere groep een eigen kanaal toe te kennen.

Licentie: Portofoons waarbij een vergunning / licentie is vereist werken op andere frequenties. Bovendien ligt het zendvermogen van vergunningsportofoons hoger, waardoor u grotere afstanden kunt overbruggen. Voor een zendmachtiging dient u te betalen. Portofoonwinkel kan u assisteren bij het aanvragen van een zendmachtiging voor vergunningsportofoons. Bovendien kunnen wij de portofoons voor u programmeren.

Mute: Functie op de headset of portofoon waarmee u het geluid kunt dempen zodat de ontvangende partij u niet kan verstaan. Handige functie om bijvoorbeeld even te overleggen met een collega, of om even iets op te zoeken.

Noise-cancelling: (ruisonderdrukking) Verwijst naar de microfoon, die tot 75% (en bij ultra noise cancelling zelfs meer) van alle achtergrondgeluiden en omgevingsgeluiden onderdrukt zodat uw berichten een stuk helderder overgebracht worden.

PL Toon: De PL (Private Line) toon is een voorbeeld van een subcodering. Een PL toon is een onhoorbare toon (onderbandtoon) welke meegezonden wordt met uw spraaksignaal. Indien de ontvangende partij de portofoon zodanig ingesteld heeft dat deze portofoon de PL toon herkent, zal deze het bericht weergeven. De PL toon is een veelgebruikte techniek op analoge portofoons om medegebruik tegen te gaan.

Note: PL wordt ook wel "Sub-audible", CTCSS of "Piloottoon" genoemd.

Proefplaatsing: Middels een proefplaatsing kunt u zelf ervaren hoe comfortabel en gemakkelijk het gebruik van een portofoon is! Het is mogelijk om met verunningsvrije en vergunningsplichtige portofoons te testen. Neemt u gerust contact met ons op en vraag naar de voorwaarden.

PTT (push to talk): Het portofoon principe. U dient een knop in te drukken op het moment dat u door de portofoon of headset wenst te praten.

RMA: RMA staat voor: (Return Material Authorisation). Deze code wordt gebruikt om retourpakketten te identificeren.

Scrambler: De scramble functie is een techniek om berichten te vervormen zodat ze voor ongewenste ontvangers niet te verstaan zijn. Scrambling wordt in de praktijk slechts incidenteel toegepast.

Spreeksleutel (handmicrofoon)
Een spreeksleutel is een externe bediening die via een kabel en aansluitstekker op een portofoon of basispost wordt aangesloten. Een spreeksleutel wordt ook wel een handmicrofoon genoemd. De spreeksleutel is doorgaans voorzien van een luidspreker, microfoon, zendschakelaar en bevestigingsclip. Met behulp van de bevestigingsclip wordt de spreeksleutel op de schouder aangebracht. Andere benamingen voor de spreeksleutel zijn: Schouder microfoon, afstandbediening, spreekluistergarnituur, luidsprekermicrofoon, Remote Speaker Mic (RSM) en Speaker Microphone. 

Squelch: (Ruis-squelch) Dit is de meest bekende squelch. De squelch functie voorkomt dat er een hinderlijke ruis uit de speaker komt wanneer een portofoongebruiker waarnaar u op dat moment luistert stopt met zenden en het kanaal 'leeg' is. De Squelch luistert naar de aanwezigheid van hoge frequenties (ca.25 kHz) in het gedetecteerde audio-signaal. Zijn deze aanwezig dan zorgt de squelch schakeling ervoor dat er geen audiosignalen naar de luidspreker gaan. Wanneer er een draaggolf / spraak op de ingestelde frequentie verschijnt dan vallen deze hoge audio-frequenties weg en laat de squelch de aangeboden audio-signalen door.

Vox: Deze functie wordt soms op headsets & portofoons toegepast. De verbinding wordt geopend zodra er geluiden in de microfoon van de headset komen. Vaak kunt u de VOX functie alleen gebruiken als u een headset bij de portofoon heeft die deze functie ondersteunt. U hoeft niet steeds een knop in te drukken om te kunnen communiceren. Zodra u gaat praten wordt de verbinding weer geopend. Blijft het enige seconden stil, dan wordt de verbinding gesloten totdat er weer gesproken wordt.

Windscreen: Windscreens zijn microfoonkapjes van zachte kunststof welke over de microfoons van headsets worden geplaatst. Op die manier worden wind, ruis en andere achtergrondgeluiden gedempt.


Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie